dannespelar.blogg.se

2018-02-05
18:46:05

En nybörjarguide i Pokerspel

 
Tänkte börja bloggen med en liten nybörjarguide!

Även om de flesta regler i denna guide är applicerbara på så gott som alla varianter av poker är det bra att lägga på minnet att det i ett vanligt ”hemmaspel” går att modifiera reglerna efter egna önskemål.
 
I sin mest grundläggande form är poker ett kortspel där spelarna under varje giv lägger bud i en gemensam pott. Spelaren med den bästa handen i slutet av varje giv vinner.

Under varje giv har spelarna fyra alternativ att välja bland: de kan passa, satsa eller höja, syna eller lägga sig. Att passa innebär helt enkelt att spelaren, utan att satsa mer pengar, behåller sin del i given. En satsning eller höjning är en insats där spelaren lägger in mer pengar än föregående spelare och där efterföljande spelare måste matcha budet för att inte förlora sin plats i given. Att syna innebär att spelaren lägger in lika mycket som föregående bud vilket ger fortsatt spel i given. Att lägga sig innebär då slutligen att spelaren avsäger sig potten, sina kort och de insatser han eller hon gjort tidigare i given.

Budgivningen i poker går vanligtvis runt bordet tills alla spelare antingen synat eller lagt sig. Antalet budgivningsrundor varierar i olika pokerspel och ibland kombineras också budgivningen med utdelning av kort eller med utbyte av kort.

Poker spelas vanligtvis med en vanlig 4-färgs 52-kortslek men i vissa varianter av spelet kan jokrar eller andra ”wild cards” inkluderas. Ess spelas nästan alltid som högsta kort men kan ibland även spelas som lägsta kort. Vanligtvis används inte färgen för att avgöra en oavgjord giv. Som jämförelse används bara de fem högsta korten i varje hand. Om resultatet är oavgjort delas den gemensamma potten bland vinnarna.

I de flesta fall där jokrar används räknas de som ess eller som kompletterande kort, för att färdigställa en flush eller en stege. Normalt fungerar inte jokern som ett ”wild card” och kan till exempel inte användas som kung för att förvandla handen KK34X till triss i kungar. Dessutom får jokern automatiskt det lägsta, ej representerade, värdet. Som exempel blir får X i handen 753AX värdet 2, vilket ger handen 753A2.

Även om riktiga ”wild cards” inte normalt förekommer i casino-poker används de ofta i informella ”hemmaspel”. Genom att använda ”wild cards” blir det möjligt att bygga ytterligare en hand – ett femtal – vilket i de flesta fall rankas högre än en straight flush. Det kan vara bekymmersamt att använda ”wild cards” då två spelare kan få samma hand, bestående av olika kombinationer av ”wild cards”. I sådana situationer brukar de flesta spelare ranka den hand som innehåller minst antal ”wild cards” högst.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: